tirsdag 24. august 2010

Artikkel om plastisk kirurgi

Oppgaven var å skrive en artikkel om plastisk kirurgi, meninger og utviklinger :)


Plastic fantastic



Plastisk kirurgi er et tema som blir mer og mer vanlig. Diskusjonene og meningene om plastisk kirurgi er mange og ikke få har veldig sterke meninger om hva som er rett og galt. I denne artikkelen skal jeg drøfte for og imot, samt skrive litt om hva plastisk kirurgi er og hva det innebærer.

Det finnes to typer plastisk kirurgi, en medisinsk og en som bare er for skjønnhet. Den medisinske plastisk kirurgien blir brukt for å dekke til skader som brannskader og lignende. Kosmetiske operasjoner ble mer vanlig på 1980 og 1990 tallet da metodene var blitt godt utviklet. Det er leger og kirurger som spesialiserer seg på plastisk kirurgi som utfører operasjonene.

Kosmetisk kirurgi strekker seg helt tilbake til middelaldrens India og antikken i Hellas. Kirurgien var alikevell begrenset pga. bedøvelsen pasienten fikk ikke var bra nok.

I noen miljøer er kirurgiske inngrep som går på kropp og utseende en helt vanlig del av hverdagen, alle i vennegjengen har hatt ett eller flere inngrep, og de snakker om hvilke nye inngrep de skal ta. Dette forekommer oftest i rike miljøer, f. eks Hollywood i USA der alle alltid skal være vakre, stelt og slanke.

Mange kjendiser har tatt plastisk kirurgiske inngrep. De skal være helt perfekte på alle måter, ha perfekt nese, kropp, munn og lignende. Noen kjendiser tviholder på at de aldri har tatt noen inngrep, men ser alikevell ut som de nettop har vært i en veldig rask berg og dalbane og ansiktet ser litt ”dratt” ut.

Ansiktsløft er populært blant kvinner som begynner å komme litt opp i årene. Det finnes to metoder for ansiktsløft. Den ene går ut på å skjære vekk hud i kinn og panne helt ved hårfeste, og dra huden mot hårfeste og sy sammen. Blir huden dratt for mye kan det se ut som man konstant er ute i hard vind. Den andre er ved hjelp av botox eller restylane. Botox blir brukt i pannen, mens restylane blir brukt i resten av ansiktet (nedfor øynene).

Det vanligste inngrepet er å løfte øyenbryn og øyenlokk. Mange kvinner og menn har løftet øyenlokk på statens regning. Staten betaler om øyenlokkene henger så mye at man kan se dem når man har øynene åpne. Da skjærer man bort overflødig hud og syr sammen mellom øyelokk og globallinjen, da viser ikke arret om man har på øyenskygge eller har øyet åpent. Løfter man øyenbryn syr man i brynet slik at arret ikke vil vise.

Det som er grunnen til at folk vil ta plastisk kirurgi, er at det er noe på kroppen de ikke er fornøyd med. Disse vrangforestillingene kommer som regel av at man ser på noen andre, og skulle ønske man så slik ut. Dette kan og føre til slankepress og spiseforstyrrelser. Man ser reklame der modellene er perfekte og slanke. Ofte er det unge jenter og gutter som ser mye av dette som blir påvirket, men det kan hende hvem som helst i hvilken som helst alder. Mange unge jenter ønsker seg større bryster, og gjør en kirurgisk inngrep i en ganske ung alder, dvs. før de er ferdig utviklet.

Før var det kun kvinner som gjorde kirurgiske inngrep, i de siste årene har det blitt mer og mer vanlig, og mer og mer godtatt at også menn tar plastiske operasjoner. Dette kan komme av at det blir mer og mer godtatt med homofili. Menn har mer ”lov” å pynte seg, trenger ikke være så maskuline som de ”måtte” før. Det vanligste formen for plastisk kirurgi for menn er hårtransplantasjon, dvs. om de begynner å miste håret, kan de sett inn nye hår som begynner vokse, slik at håret holder seg tykt og fint.

I Norge er ikke plastisk kirurgi så vanlig enda. Det finnes selfølgelig noen som følger moten fra USA og henger seg på, men den største delen av befolkningen har enda ikke tatt noen inngrep. Allikevel, har flere enn vi vet om tatt noen inngrep, det er ikke alle som er like synlige.

Noen ganger kan plastisk kirurgi være til god hjelp på selvtilliten. F.eks om en kvinne har hatt brystkreft og opperert bort et bryst, kan hun få det tilbake igjen ved å ta hud fra mage, rompe eller lår og lage ett nytt bryst. Dette ser helt naturlig ut, og selvtilliten vil stige.

Plastisk kirurgi kan bli veldig bra, men kan også gå veldig galt. Det er ikke garantert at resultatet blir som man håper på. Det har hendt at folk som vil ha større lepper, har endt med å ikke ha overleppe i det hele fordi legen har gjort en feil.

Det finnes mange som er imot kirurgiske inngrep som endrer på kroppens utseende. Spesielt noen religiøse miljøer er veldig imot plastiske operasjoner. De mener det er galt og ødelegge det gud har skapt og at mennesket er perfekt på alle måter.

Plastisk kirurgi er noe som vil bli mye omtalt i årene som kommer, jeg tror ikke den debatten noen gang vil komme til en bra konklusjon. Det vil alltid være noen som er imot og noen for. Vi mennesker er bare slik. Min oppfattelse av plastisk kirurgi er at det er helt greit om noen vil ta det. Det er deres valg, de vet om risikoene og en lege har sakt ja til å gjøre inngrepet. Jeg har sett fantasiske resultater, men også helt katastrofale. Inngrep som blir gjort for å styrke personlighet f. eks lage et nytt bryst syns jeg er helt fantastisk, og er helt for at det blir gjort.



Bilde av en velllykket plastisk operasjon :)

En ikke fullt så velllykken operasjon..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar